Pályázati hírek

Jön az új közbeszerzési törvény

2015.10.21.

November 1-től új közbeszerzési szabályokat kell alkalmazni a vállalkozásoknak is az EU-s támogatásból megvalósított projektek esetében.

Az NGM tájékoztatása szerint a közbeszerzési szabályok 2015. november 1-től változnak, így az 50 százalék alatti támogatás intenzitással rendelkező vállalkozásokra is kiterjesztik a közbeszerzési kötelezettséget. Ebből eredően bizonyos feltételek teljesülése esetén a 2015. november 1. utáni beszerzések, megrendelések, szerződéskötések már közbeszerzési kötelezettséget vonhatnak maguk után.

Bár a korábban megszokott uniós és nemzeti értékhatárok – kisebb változtatásokkal – továbbra érvényben maradnak, fontos változás, hogy ezektől függetlenül minden olyan esetben, ahol a támogatás meghaladja a 25 millió forintot közbeszerzési eljárás lefojtatására lesz szükség. Tájékoztatásuk szerint mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 30 százalékos támogatási intenzitású pályázatnál 100 millió forint értékű esztergagép november 2-án történő beszerzése esetén közbeszerzési eljárást kell lefolytatni, mert a támogatás 30 millió forint. Ellenben ha 70 százalékos támogatással beszerzésre kerül egy 20 millió forint értékű targonca. Ebben az esetben nem kell közbeszereztetni, hiszen a támogatás nem éri el a 25 millió forintot.

Az NGM közleménye azt is hangsúlyozza, hogy a meghatározott, támogatási összegen alapuló közbeszerzési kötelezettséget nem a teljes projekt viszonylatában, illetve a teljes projekt támogatási összege alapján, hanem az egyes konkrét beszerzések (közbeszerzések) tekintetében kell vizsgálni és megítélni. A minisztérium azt is hangsúlyozza, hogy a projekt keretében megvalósítandó beszerzések tekintetében esetlegesen fennálló közbeszerzési kötelezettségre, a közbeszerzési eljárások idő- és költségigényére, valamint arra, hogy az irányadó jogszabályban meghatározott kötelezettségek (ide értve a közbeszerzési eljárások jogszabály szerinti ellenőrzésének kezdeményezését is) megállapítása és betartása a támogatást igénylő, illetve a kedvezményezett feladata.

A törvény alkalmazását a 2015. november 1-je utáni beszerzéseknél kell alkalmazni, azaz ha ma megrendelik a pályázatban tervezett eszközöket, szolgáltatásokat, építési beruházást, akkor még nem kell alkalmazni a fenti szabályt. Fontos tudni, hogy a megszokott pályázati szabályoktól eltérően abban az esetben is közbeszerzés köteles a beszerzés, amennyiben a projektnek csak egy része kerül törvény hatálybalépést követően megrendelésre, ha az erre a részre jutó támogatás meghaladja a 25 millió forintot. Nem elég tehát egy eszköz megrendelésével elindítani a projektet, ez nem mentesíti a pályázót a közbeszerzéssel kapcsolatos kötelezettségek alól. Még sok nyitott kérdés van a témában, azonban a jelenlegi információik alapján a közbeszerzési kötelezettség a legtöbb pályázatot érinteni fogja, lassítva azok megvalósítását.

Forrás: http://gazdasagfejlesztes.gov.hu/hirek/tajekoztatas-kozbeszerzesi-szabalyok-valtozasarol